July 2, 2022
News Ticker

Vicepreședintele CJD, Claudia Gilia, la Conferința “Părinți reali pentru copii digitali!”

Biblioteca Judeţeană „I. H. Rădulescu” din municipiul Târgoviște a găzduit Conferinţa Părinţi reali pentru copii digitali. Cum navigăm în universul digital: instrumente şi strategii. Evenimentul a fost organizat de ActiveWatch, Biblioteca Judeţeană „I. H. Rădulescu”, Centrul EUROPE DIRECT Târgovişte şi EduCab şi a reprezentat un dialog – atât pe tema problemelor generate de dezvoltarea accelerată a tehnologiei informației, cât și a decalajelor de competențe între părinți și copii în navigarea în spaţiul virtual.

Au fost prezenţi: Claudia Gilia, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Agnes Erich – directorul  Bibliotecii Județene ”I. H. Rădulescu”, Mircea Toma, psiholog şi preşedinte ActiveWatch, Ed Klute, director Mira Media şi Jessie Hanssen, expert digital la Biblioteca Utrecht (Olanda), Franco Cima, coordonator al Comisiei Şcolare în Bologna, Italia, Vlăduţ Andreescu, metodist în cadrul Bibliotecii Judeţene I. H. Rădulescu” Dâmboviţa, manager Europe Direct Târgovişte şi reprezentant EduCab, directori ai bibliotecilor din județ.

 

Claudia Gilia, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa:

E o bucurie sinceră să vă adresez câteva gânduri cu prilejul evenimentului găzduit astăzi de Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu” Târgoviște – Conferința cu tema „Părinți reali pentru copii digitali”. Îi felicit pe organizatori și salut prezența în județul Dâmbovița a specialiștilor în educație digitală din Italia, Olanda și Marea Britanie, care astăzi au prilejul să se întâlnească cu bibliotecarii dâmbovițeni pentru a schimba impresii și a împărtăși din experiența lor în activitatea desfășurată în comunitățile dezavantajate.

Tema conferinței este una de actualitate și de maximă importanță pentru școala românească și pentru societate în ansamblul ei.

Navigarea în spațiul virtual a devenit mai mult decât o necesitate. Pentru a face față schimbărilor, provocărilor actuale ale societății noastre, generația tânără trebuie să dobândească o bază solidă de cunoștințe pentru a face față încercărilor de zi cu zi. Lectura – una dintre cele mai importante și utile activități ale omului de-a lungul vieții sale – a fost înlocuită, în ultimii ani, de domeniul IT, iar copiii, de la vârste fragede, aleg „să se piardă” în spațiul virtual, în defavoarea cititului și studiului aplicat.

Trebuie să fim conștienți atât de beneficiile Internetului în dezvoltarea copiilor, cât și de sfera extinsă de riscuri și pericole la care aceștia se expun în lipsa unei educații corecte și a unor măsuri de protecție corespunzătoare. Extinderea utilizării rețelelor de socializare, varietatea acestora, integrarea online-ului în dimensiuni tot mai variate ale vieții vin cu provocări permanente atât pentru copii, cât și pentru părinți.

Știm că rolul și obiectivele unei educații sănătoase au fost dintotdeauna și continuă să fie esențiale în societatea contemporană. Iată de ce, noi, echipa de la Consiliul Județean Dâmbovița am intensificat demersurile necesare pentru îmbunătățirea infrastructurii educaționale. La rândul meu, ca părinte, sunt conștientă atât de interesul copiilor pentru Internet, cât și de responsabilitatea pe care părinții o au în urmărirea timpului petrecut de aceștia în fața computerului. Consider că este necesar să ne facem timp să aflăm mai mult despre comportamentul copiilor pe Internet, să menținem o comunicare permanentă cu ei, să-i îndrumăm către materiale și resurse de informare și învățare relevante, să discutăm riscurile la care copiii se pot expune pe Internet.

De asemenea, și cred că sunt în asentimentul tuturor părinților, vreau să știu că elevii dâmbovițeni sunt în deplină siguranță la școală, pe stradă și acasă, considerând că este de datoria noastră să ne preocupăm permanent atât de securitatea lor, cât și de creșterea calității actului educațional – care să le asigure elevilor o pregătire bună în raport cu cerințele actuale.

Am convingerea că este esențial să existe o legătură strânsă între autorități, cadre didactice și părinți pentru protejarea copiilor noștri. Totodată, recunosc importanța lecturii și informațiilor obținute prin mijloacele oferite de tehnologia informației. Elevii primesc cunoștințe în mod formal și, astfel, le pot insera în procesul complex, dar util, al educației.

Cu încuviințarea dumneavoastră, închei prin a transmite, încă o dată, din partea Consiliului Județean Dâmbovița, toate urările de bine tuturor participanților și invitaților prezenți la eveniment, iar oaspeților din străinătate le urez să petreacă într-un mod cât mai plăcut aceste zile în municipiul Târgoviște și în județul Dâmbovița!”

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1