July 2, 2022
News Ticker

Ziua Culturii Naționale, sărbătorită la Biblioteca Județeană “I.H. Rădulescu” Târgoviște

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, a participat la evenimentul organizat de Biblioteca Județeană ”I.H.Rădulescu” cu prilejul Zilei Culturii Naționale și a zilei de naștere a poetului național – Mihai Eminescu, ambele sărbătorite la data de 15 ianuarie.

Alături de numeroși oameni de cultură, elevi și studenți, la manifestare au mai participat: Claudia Gilia – Vicepreședinte al Consiliului Județean Dâmbovița, Ivan Vasile Ivanoff – Secretarul Județului, Adrian Țuțuianu – senator și deputații Carmen Holban și Oana Vlăducă.

În deschiderea evenimentului au fost rostite alocuțiuni, prilej cu care Președintele CJD, Alexandru Oprea, a transmis mesajul său: ”Mă simt onorat să vă adresez câteva cuvinte în numele Consiliului Județean Dâmbovița, în cinstea unei zile cu o profundă semnificație  pentru întreaga cultură și spiritualitate românească.

15 ianuarie este un moment special al reunirii românilor în jurul valorilor naționale, un prilej de mândrie că suntem români și de bucurie că suntem, din nou, împreună.

Sărbătorim astăzi ziua de naștere a luceafărului poeziei românești și totodată, Ziua Culturii Naționale. Este o datorie a noastră, a tuturor de a ne exprima recunoștința pentru moștenirea spirituală pe care Mihai Eminescu ne-a lăsat-o.

Fiecare talent marchează destine și cucerește generații indiferent de granițe sau cultură. Mihai Eminescu a dovedit, prin talentul său, că adevăratele valori rămân repere de identitate națională care aduc recunoaștere și mulțumire nu doar pe plan național, ci printre toate națiunile lumii.

Eminescu este acel reprezentant al neamului nostru care ne va uni întotdeauna în cuget și simțire oricât timp ar trece de la încetarea existenței fizice a acestuia. Opera sa este mereu actuală și ne ajută astăzi să nu pierdem legătura cu adevăratele valori. Ea se identifică atât cu trecutul, cât și cu prezentul și cu viitorul nostru. Adevărurile scrise de Eminescu sunt actuale, iar trimiterile de astăzi la inegalabilul poet denotă, încă o dată, că el este forța care ne poate uni pentru o cauză nobilă.

La final, aș dori să profit, încă o dată, de această ocazie pentru a vă mulțumi pentru participare și a-mi exprima mulțumirile atât față de distinsele oficialități, invitați și publicul participant, cât și față de organizatorii care au făcut posibil acest eveniment, dedicat Zilei Culturii Naționale și poetului Mihai Eminescu. Totodată, le mulțumesc sincer tuturor persoanelor care lucrează în domeniul cultural pentru contribuția importantă pe care o au în asigurarea accesului cetățenilor la valorile culturale românești și universale.

Vă mulțumesc!

Din program amintim și conferința susținută de prof. univ. dr. Lucian Chișu cu tema ”Eminescu în conștiința românilor: toate-s vechi și nouă toate”, urmată de un moment musical inspirat din lirica eminesciană în interpretarea elevilor de la Liceul ”Bălașa Doamna” din Târgoviște.

This slideshow requires JavaScript.

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1