January 17, 2019
News Ticker

Ziua Astronomiei și Sărbătoarea Stelelor, în Luna Mondială Mondiala a Astronomiei, în Piața Tricolorului din Târgoviște


În cadrul Lunii Mondiale a Astronomiei (Global Astronomy Month) 2018, cu ocazia Zilei Internaționale a Astronomiei, Societatea Astronomică Română de Meteori organizează Sărbătoarea Mondială a Stelelor (Global Star Party), un eveniment destinat publicului care face parte din programul global al Lunii Mondiale a Astronomiei. Evenimentul va avea loc în Piața Tricolorului din Târgoviște (Platoul Prefecturii) începând cu ora 17:00 și va dura până la ora 23:00.

Astfel, vor fi instalate telescoape prin care publicul larg va putea vedea Soarele, apoi, o dată cu căderea serii, peisajul spectaculos al Lunii, steaua Sirius (cea mai strălucitoare stea de pe cer) și planeta Jupiter. Va fi organizată și o expoziție de astrofotografie.

Participarea este gratuită!

Începând cu anul 2010 luna aprilie  a fost declarată Luna Mondială a Astronomiei, program inițiat și coordonat la nivelul întregii planete de organizația mondială Astronomi Fără Frontiere (Astronomers Without Borders) pentru a duce mai departe moștenirea lăsată de Anul Internațional al Astronomiei 2009. Sub deviza „O Lume * Un Cer”, pe parcursul lunii aprilie în toată lumea se organizează evenimente destinate publicului larg prin care se promovează astronomia și rolul acesteia în educație, cultură și buna înțelegere între oameni. În programul pe 2018, pe 21 aprilie se organizează Sărbătoarea Mondială a Stelelor.

Ziua Internațională a Astronomiei s-a aniversat pentru prima dată în anul 1973 în California în ideea ca decât să încerci să aduci oamenii la un observator astronomic mai bine să vi cu telescopul în spații publice, facilitând astfel posibilitatea oamenilor de a privi cerul prin instrumente astronomice. Evenimentul se organizează între mijlocul lunii aprilie și mijlocul lunii mai, în prima sâmbătă cu Luna aflată în preajma fazei de Prim Pătrar. Anul acesta evenimentul cade pe 21 aprilie.

 

Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.