April 23, 2019
News Ticker

Ziua Mondială a Aviației și Cosmonauticii, sărbătorită la Biblioteca Orășenească Titu


La 12 aprilie se marchează primul zbor al omului în cosmos prin celebrarea Zilei mondiale a aviației și cosmonauticii și a Zilei internaționale a zborului omului în spațiu.

România are onoarea de a avea şi ea un pionier al cosmosului – Dumitru Prunariu.  Este primul, şi singurul, român care a zburat vreodată în spațiul cosmic -14 mai 1981. El a participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spațial “Intercosmos” şi a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute.

Dumitru Dorin Prunariu (n. 27 septembrie 1952, România) este de profesie inginer aeronautic. A fost pe rând ofiţer inginer în cadrul Comandamentului Aviaţiei Militare, şef al Aviaţiei civile române, preşedinte al Agenţiei Spaţiale Române, ambasador al României în Federaţia Rusă, preşedinte al Comitetului ONU pentru Explorarea Paşnică a Spațiului Extra-atmosferic (UN COPUOS), preşedinte al Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic (ASE), vice-preşedinte al Comitetului de Relații Internaționale al Agenției Spațiale Europene (ESA). În prezent are gradul de general-locotenent în rezervă.

Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.