March 29, 2024
News Ticker

Frații Andrei și Robert Bădica, din Răcari, mesaj emoționant: ” O carte este un dar pe care îl poți deschide iar și iar!”

“O carte este un dar pe care îl poți deschide iar și iar.” Garrison Keillor

Pentru mine lectura este un moment de relaxare, în care uit de tot; mă îndepărtez de lumea aceasta cu tot ce o compune. Ador romanele polițiste! Scriitoarea mea preferată este inegalabila Agatha Christie, “Regina crimei”. Am citit de la ea următoarele cărți: “Moartea vine ca un sfârşit ”, “Trenul din Paddington”, “Pisica printre porumbei”, “După înmormântare”, “Ceasurile”, “Secretul casei dintre lauri”, “Jocuri de oglinzi” și “Ultimele cazuri ale lui Miss Marple”. Cel mai mult mi-a plăcut “Trenul din Paddington”; nu am ghicit asasinul deloc. Acest lucru face deliciul unui roman poliţist bun : existența   mai multor suspecți și bănuiala care cade pe fiecare, urmând ca în final să fie doar unul.

 Vreau ca într-o bună zi să scriu și eu măcar un roman polițist! Cu toate acestea, știu de câtă muncă și răbdare trebuie să dau dovadă pentru a reuși. Am scris începutul unui astfel de roman, dar drumul este lung… După cum am precizat și în titlu, lectura este pasiunea mea, pasiune pe care am descoperit-o acum doi ani și jumătate, moment în care am început să citesc destul de mult. Este adevărat că înaintea acestor doi ani și jumătate am citit, dar nu așa de mult. De pildă, acum citesc în jur de două-trei cărți pe săptămână, chiar trei-patru atunci când am parte de o vacanță mai lungă. De ce citesc? Citesc, deoarece astfel îmi dezvolt vocabularul. Citesc, pentru că vreau să descopăr lumi noi, lumi care se confruntă cu lucruri rele, dar în care au loc și întâmplări fericite. Citesc, deoarece vreau să scap de stres și de griji. Citesc, pentru că mă relaxează. Citesc, deoarece poate la un moment dat voi dori să fiu scriitor. 

Speranța este singura opțiune care ne rămâne în momentul în care suntem depăşiţi de situație și când simțim că nu mai putem face față greutăților cu care ne confruntăm. Suntem oameni și ne simțim fericiți când avem parte de lucruri bune și frumoase. Pentru mine lectura este unul dintre aceste lucruri; îmi place să citesc. În general, citesc orice îmi pică în mâini: de la povești și povestiri până la romane stufoase de peste șase sute de pagini. Unul dintre țelurile mele anul acesta, pentru că în iunie voi susține examenul de bacalaureat național, este să citesc douăzeci și cinci de cărți. Știu că sunt puține, în comparație cu anul trecut în care am citit peste cincizeci de cărți. Dacă nu citesc câteva pagini pe zi, nu mă simt bine.

 Doamnei mele diriginte, Valentina Mușat, pentru atenția și sprijinul oferite mie, dar și fratelui meu, Robert Bădică, pentru îndemnul de a citi (de la el, în special, am luat acest minunat dar, pentru că eu consider cititul un dar frumos și folositor) vreau să le mulțumesc. Din păcate, în zilele noastre tot mai puțină lume citește. Nu vreau să condamn oamenii care nu citesc sau să-i judec; fiecare este liber să facă ce crede de cuviință. În schimb, îi îndemn să citească. Nu vreau decât să vadă și să simtă și ei ce lucru superb este lectura!

Pe lângă pasiunea pentru lectură, îmi place să scriu povești și povestiri. Doresc ca în viitor să scriu ceva mai serios și lung, în special romane. Acum citesc romanul “Trei surori, trei regine” scris de Philippa Gregory. Este ficțiune istorică, dar eu simt că este real. Romanul ne introduce în Anglia secolului al XVI-lea condusă de regele Henric al VIII-lea, cunoscut de toți oamenii ca fiind regele cu șase soții. Ne este prezentată viața celor două surori ale acestuia, Margaret, care va deveni regina Scoției și Mary, regina Franței. De asemenea, Caterina de Aragon, regina Angliei,este prima soție a fratelui lor și încearcă să fie de acord cu soțul său, în detrimentul cumnatelor ei. Acestea trec prin trădări, comploturi, fiind aruncate în tabere adverse. O compătimesc pe Margaret, pentru că va fi abandonată de familia sa (în sensul că vor rupe orice legătură cu ea), soțul îi moare și se trezește singură. Deoarece este sigură pe sine, reușește să aducă pacea în Scoția făcându-l rege pe fiul ei James care va deveni regele James al V-lea al Scoției. 

 Am împrumutat această carte de la fratele meu, Robert, care la rândul lui, împreună cu alte opt cărți, le-a primit cadou de la domnul Marius Caraveţeanu, primarul Orașului Răcari cu ocazia recitării unei poezii la comemorarea eroului nostru ghimpăţean, sublocotenentul Barbu Petre Marian, comemorare care a avut loc pe 22 decembrie 2017.

Voi încheia prin următorul îndemn:

“Citeşte! Citind mereu, creierul tău va deveni un laborator de idei și imagini, din care vei întocmi înțelesul și filosofia vieții.” Mihai Eminescu

Andrei Badica

Andrei a terminat o carte de la dumneavoastră şi şi-a scris părerea despre ea: “Trei surori, trei regine” este cea de-a patra carte pe care am citit-o de la Phillippa Gregory și pot să spun că nu m-a dezamăgit. Romanul urmărește viața celor trei regine-surori: Margaret, regină a Scoției prin căsătoria cu regele Iacob al IV-lea al Scoției, Caterina de Aragon, prima soție a regelui Henric al VIII-lea al Angliei și Mary, regină a Franței, prin căsătoria cu regele Ludovic al XII-lea al Franței. Ceea ce m-a atras foarte mult la această carte a fost faptul că autoarea a descris și copilăria celor două regine-surori, cu excepția Caterinei. Mă așteptam să fie reușit și interesant acest roman, deoarece îmi place foarte mult cum scrie Phillippa.

La un moment dat, soțul Margaretei, regele Iacob al IV-lea (în carte numele său este James) este omorât de armata engleză în bătălie, iar relațiile dintre Anglia și Scoția se deteriorează; Margaret face tot posibilul să mențină pacea, în schimb Caterina dorește cu orice preț capitularea Scoției. Pe lângă acestea, Mary, sora Margaretei și a lui Henric al VIII- lea se căsătorește cu regele Ludovic al XII-lea al Franței doar pentru puțin timp, pentru că acesta moare la câteva luni de la căsătorie. A fost o carte superbă!

Robert Badica

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1