March 28, 2024
News Ticker

Mesajul șefului IPJ Dâmbovița, comisar șef Danil Zepiși, de Ziua Poliției Române

Anul acesta, pe 25 martie, sărbătorim 196 de ani de atestare documentară a Poliției Române. Sunt 196 de ani de tradiție și continuitate a activității Poliției Române în slujba cetățenilor.

25 martie-ziua în care creştinii sărbătoresc Bunavestire nu a fost aleasă întâmplător. Între instituția polițienească și momentul Bunei Vestiri, evocat în Noul Testament, există o legătură.Pe primul steag al instituţiei care, în trecut, a purtat în trecut denumirea de Agie, se găseşte scena în care Maica Domnului primeşte de la înger- Buna Vestire.

În 1822, Grigorie Dimitrie Ghica, a înmânat Agiei, mai exact marelui Agă, Mihăiţă Filipescu un steag galben având pe o parte icoana Maicii Domnului în scena Bunei Vestiri  şi pe alta însemnele Poliţiei.

Primele atestări ale Poliţiei Române datează din vremea lui Neagoe Basarab. Mihai Viteazu este amintit de istorici ca fiind cel care a creat Agia, denumirea veche a Poliţiei. În vremea lui Mihai Şuţu s-a reorganizat paza Capitalei, s-a decis emiterea primelor acte de identitate şi s-au luat măsuri în ceea ce priveşte reglementarea portului armelor.

Abia în anul 1806,  organele responsabile cu  paza şi ordinea în Bucureşti au primit denumirea de Poliţie. În vremea lui Tudor Vladimirescu, se acordau scutiri de taxe şi impozite pentru cei însărcinaţi să menţină ordinea publică şi să apere proprietatea cetăţenilor.

Atribuţiile Poliţiei au fost extinse prin Regulamentele organice.

Reorganizarea poliţiei s-a făcut chiar în timpul Revoluţiei de la 1848. Atunci a apărut Instituţia şefului poliţiei Capitalei.

Pentru prima dată, în 1850, Ghica Vodă a emis  “Cronica poliţienească” care conţinea 158 de articole. Astfel, erau stabilite sarcinile “înaltei poliţii” şi “obişnuitei poliţii”, ceea ce a constituit momentul creării primei structuri centrale cu atribuţii în organizarea şi coordonarea activităţilor poliţieneşti.

Instituţia a continuat să se reorganizeze în următorii ani. În vremea lui Cuza a apărut Legea de organizare a poliţiei, iar în 1929, a fost emisă Legea pentru organizarea poliţiei generale a statului prin care competenţele organelor de poliţie au fost extinse.

Prin Decretul nr. 25 din 23 ianuarie 1949, s-a înfiinţat Miliţia. După Revoluţie, prin decret, pe 27 decembrie 1989, s-a reînfiinţat Poliţia Română.

Demilitarizarea poliţiei a  avut loc în anul 2002, fiind o cerinţă  în vederea integrării României în Uniunea Europeană. Profesia de poliţist a fost introdusă în nomenclatorul de meserii din România.

Ziua Poliţiei s-a aniversat iniţial pe 8 iulie, pentru că, în această zi, în anul  1929 a fost adoptată Legea privind reorganizarea poliţiei generale a Statului, prima lege modernă de organizare a Poliţiei Române.

După anul 2002, Ziua Poliţiei Române a fost stabilită pe 25 martie.

Anul acesta, sărbătorim și Centenarul Marii Uniri.

2018 este anul în care se împlinesc 100 de ani de la unirea tuturor provinciilor istorice locuite de români, în cuprinsul aceluiași stat național, România.

Dragi colegi,

La zi de sărbătoare, vă mulţumesc pentru eforturile depuse şi vă transmit tuturor, poliţişti şi angajaţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmbovița, aprecierea mea faţă de perseverenţa și profesionalismul dovedit în îndeplinirea misiunilor ce vă revin.

Seriozitatea de care dați dovadă în aplicarea legii arată că Poliția este o instituție responsabilă, sigură și de încredere.

Nu în ultimul rând, le mulţumesc familiilor care ne-au fost alături și ne-au susținut necondiționat, colaboratorilor şi instituțiilor partenere, pentru excelenta cooperare în realizarea atribuţiilor conferite de lege.

Împreună, reuşim să construim o Poliţie Română puternică, respectată, cu un grad ridicat de încredere şi apreciere în rândul populaţiei, fiind parteneri ai cetățenilor şi nu doar cei care sancţionează.

Să învăţăm să fim uniţi și să aducem onoare uniformei pe care o purtăm! Să fim un model de curaj, responsabilitate și bună-credință în societate!

Vă doresc sănătate, putere de muncă și multe realizări!

La mulți ani, Poliției Române! La mulți ani, polițiștilor din Dâmbovița!

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1