July 21, 2018
News Ticker

DSVSA Dâmbovița! Măsuri specifice în perioada Sărbătorilor Pascale

In scopul prevenirii toxiinfectiilor alimentare in perioada Sarbatorilor Pascale cand consumul de alimente creste semnificativ, DSVSA Dambovita considera necesara luarea unor masuri specifice, precum si intensificarea controalelor sanitare – veterinare, in vederea verificarii conditiilor de igiena in toate unitatile care comercializeaza produse alimentare de origine animala.

Din dispozitia Directorului Executiv al DSVSA Dambovita, in perioada 15.03 – 07.04.2018 , toti medicii veterinari din cadrul DSVSA Dambovita, vor efectua controale in scopul respectarii conditiilor sanitare – veterinare in toate targurile de animale, piete agroalimentare, abatoare, centre de sacrificare temporare, unitati de transare, procesare, depozitare, precum si unitati de alimentatie publica. Pe toata perioada mai sus mentionata, DSVSA Dambovita va asigura permanenta, inclusiv in zilele de sambata si duminica, in baza unui program de lucru cu numele medicului veterinar si numarul de telefon la care consumatorii pot sesiza toate aspectele cu privire la nerespectarea normelor sanitare- veterinare.

Cu ocazia controalelor oficiale, vor fi verificate urmatoarele aspecte:

  1. a) Sacrificarea mieilor

– sacrificare mieilor se va realiza si unitati de abatorizare autorizate sanitar – veterinar, pentru sacrificare de animale.

In cazuri exceptionale, sacrificarea mieilor se poate realiza si in locuri organizate in conditiile legii si autorizate temporar numai in perioada 15 – 31.03.2018 (premergatoare Pastelui Catolic), respectiv 22.03 – 07.04.2018 (premergatoare Pastelui Ortodox) intre orele 7.00 – 17.00, perioada in care se asigura supraveghere sanitara – veterinara si in care sunt respectate conditiile de igiena, bunastare a animalelor si gestionarea materialului cu risc specific (MSR).

In cazul in care exista solicitari scrise din partea unor fermieri/crescatori de ovine, primarii, prefectura, etc, pentru autorizare temporara a locurilor de sacrificare, in urma analizei detaliate din partea DSVSA Dambovita, privind oportunitatea amenajarii acestor locuri si daca situatia o impune, DSVSA Dambovita decide organizarea si amenajare a acestor centre temporare de sacrificare a mieilor.

  1. b) Carnea de miel

– carnea de miel rezultata in urma sacrificarilor in spatiile/locurile amenajate temporar va fi obtinuta numai la cererea directa a consumatorilor si nu poate fi livrata catre alte unitati din domeniul alimentar inregistrate/autorizate sanitar – veterinar.

– marcarea carnii (carcaselor) de miel rezultate in urma sacrificarilor in spatiile/locurile amenajate temporar va fi realizata cu o marca de sanatate de forma rotunda, cu un diametru de 3,5 cm, in interiorul careia sa fie inscrise indicativul judetului urmat de codul numeric acordat de DSVSA Dambovita.

– este interzisa depozitarea si comercializarea carnii de miel in spatii improvizate in care nu sunt asigurate conditiile de igiena corespunzatoare.

  1. c) Oua si produse din oua destinate consumului uman

– producatorii si comerciantii care valorifica oua pentru consum uman,precum si fermelor producatoare si a centrelor de ambalare oua trebuie sa fie supusi autorizarii/inregistrarii sanitare – veterinare.Pe intreaga perioada de depozitare  si comercializare trebuie asigurate conditii de temperatura si igiena corespunzatoare.

– ouale trebuie sa fie marcate cu codul producatorului si sa provina din centre de ambalare oua autorizate sanitar-veterinar.

– examenul ovoscopic va fi efectuat de catre personalul sanitar veterinar din cadrul CSVSA pentru ouale valorificate in pietele agroalimentare si in targuri de catre producatorii particulari.

– ouale cu coaja crapata sau lovita vor fi retrase de la vanzare si vor fi dirijate catre o unitate de neutralizare, sau vor fi prelucrate tehnic.

 

  1. d) Lapte si produse din lapte

– comercializarea laptelui si a branzeturilor in pietele agroalimentare si targuri, de catre producatorii agricoli, se realizeaza in baza documentelor de inregistrare sanitara veterinara, eliberata de catre DSVSA Dambovita.

– laptele crud destinat vanzarii directe catre consumatorul final, sau prelucrarii in branzeturi trebuie sa provina numai de la animale sanatoase, care nu sufera de boli ce pot fi tranmise la om prin intermediul laptelui , crescute in exploatatii autorizate /inregistrate sanitar – veterinar.

– micii producatori care vand direct lapte crud catre consumatorul final in piete trebuie sa detina fise de sanatate , care sa ateste starea de sanatate a animalelor de la care a fost obtinut laptele, completate de catre medicii veterinari din localitate.

– branzeturile destinate comercializarii directe catre consumatorul final de catre micii producatori pot fi expuse la vanzare , in spatiile special amenajate in piete agroalimentare  si targuri , in vitrine destinate acestui scop.

– branzeturile trebuie protejate corespunzator impotriva contaminarii pe durata transportului si a expunerii la vanzare catre consumatorul final.

– comercializarea directa catre consumatorul final in pietele agroalimentare si targuri, a branzeturilor obtinute de micii producatori se va face numai in ambalaje de desfacere corespunzatoare.

– in vederea asigurarii trasabilitatii branzeturilor comercializate catre consumatorul final, trebuie sa fie insotite de informatii scrise din partea producatorului, care sa contina mentiuni referitoare la denumirea produsului, numele producatorului, locul producerii, data obtinerii, etc .

  1. e) Pestele si produsele din pescuit

– spatiile si locurile in care se comercializeaza pestele si produsele din pescuit trebuie sa indeplineasca cerintele legislatiei in vigoare cu privire la conditiile de igiena pe timpul transportului, depozitarii si sa fie inregistrate sanitar veterinar.

– controalele oficiale in spatiile si locurile in care se comercializeaza pestele si produsele din pescuit vor fi intensificate in perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale.

Alte produse sau alimente de origine animala

– Medicii veterinari oficiali care asigura supravegherea sanitara veterinara a pietelor agroalimentare, in care producatorii particulari expun spre vanzare produse sau alimente de origine animala, vor interzice comercializarea produselor care nu sunt insotite de documente care sa ateste provenienta acestora si a alimentelor care, in urma controlului sanitar veterinar, au fost declarate necorespunzatoare.

– Se va interzice comercializarea produselor si a alimentelor de origine animala in spatii improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar, sau in sistem de vanzare stradal, in care nu nu este asigurata o temperatura si o stare de igiena corespunzatoare.

–  De asemenea , se va verifica modul in care se efectueaza certificarea si marcarea produselor de origine animala , avand in vedere prevederile Ordinului Presdintelui ANSVSA NR.10/2008, cu modificarile si completarile ulterioare.

In cazul in care, cu ocazia controalelor oficiale se constata abateri de la legislatia sanitara veterinara, DSVSA Dambovita va aplica masura suspendarii temporare a activitatii acelor unitati, pana la remedierea tuturor deficientelor, precum si sanctiuni in conformitate cu prevederile HG nr. 984/2005, cu modificarile si completarile ulterioare.

Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1