April 23, 2019
News Ticker

Deputatul PSD, Oana Vlăducă: “Credibilitatea unei instituții ca DNA este vitală!”


”DNA, pentru că dacă instituția nu mai e credibilă, atunci acțiunile de combatere a corupției vor fi puse sub semnul întrebării. Iar acest lucru e mult mai grav decât funcția unei persoane sau a alteia.

 

Este intolerabil ca într-o instituție a statului român, de forța și importanța DNA, să se inventeze și falsifice probe și înscrisuri, să se recurgă la șantaj, ori la eliminarea/discreditarea unor persoane în scop politic.

 

REACȚIA DNA NU ESTE CREDIBILĂ. Probele publicate în media centrală sunt mult prea evidente pentru a fi respinse, oricât de mult s-ar întrebuința „utilii de serviciu”. Aici nu mai merge cu „pixelul albastru”. Nu e vorba doar de înregistrări, ci și de probe falsificate, care pot fi găsite în dosarele DNA.

 

Este vital ca anchete urgente să stabilească responsabilități, legea să fie aplicată și DNA să-și recapete statutul și imaginea de instituție care combate LEGAL, repet – LEGAL, corupția și corupții. Dacă aceste anchete nu se declanșează, atunci cei responsabili devin ei înșiși complici.

 

CREDIBILITATEA UNEI INSTITUȚII CA DNA ESTE VITALĂ. Aici nu e vorba doar de persoane, cum spuneam la început. Nu sunt în măsură să formulez eu acuzații împotriva unei persoane sau alteia. Sunt om politic și nu vreau să fiu acuzat că afectez independența justiției. Dar, ca om politic și ca cetățean al acestei țări, mă uit și nu-mi vine să cred cum se pot întâmpla lucrurile

 

PENTRU PREVENIREA UNOR ASTFEL DE FAPTE ESTE NECESARĂ REGLEMENTAREA RĂSPUNDERII MAGISTRAȚILOR. Dacă legea ar fi prevăzut o procedură funcțională privind răspunderea magistraților, atunci poate că nu s-ar fi ajuns la astfel de practici, pentru că cei care le desfășoară s-ar fi temut că pot răspunde în fața legii. Au făcut tot ce au făcut tocmai pentru că nu le-a fost frică de lege, că au fost convinși că nu li se poate întâmpla ceva. După cum se vede din înregistrări, procurorii care au participat la acele infracțiuni nu se tem deloc că ar putea răspunde în fața legii.

 

Fabricarea de probe reprezintă cea mai clară situație în care un magistrat își exercită atribuțiile cu rea-credință, cu scopul de a condamna o persoană despre care știa că nu a comis faptele.

 

Vă reamintesc, în acest context, că DNA a reacționat virulent împotriva unor amendamente depuse în Parlament pentru transpunerea în legislația românească a Directivei 2016/343, privind dreptul la prezumția de nevinovăție și la un proces corect. Conform acestor amendamente, cei care sunt acuzați pe baza  unor probe contrafăcute sau expertize false vor putea să le contra-expertizeze și vor putea demonstra astfel falsul practicat de procurori.

 

STATUL PARALEL NU MAI PARE DELOC O INVENȚIE, CI O REALITATE PALPABILĂ. Înregistrările prezentate arată că rezoluțiaPSD de la Herculane, în care spuneam că vom lupta prin toate mijloacele legale împotriva Statului Paralel, era foarte justificată. Ce dovadă mai concretă, mai revoltătoare decât asta poate exista?

 

România nu-și poate permite un scandal pe termen lung pe acest subiect, care să macine instituții și să compromită interese majore ale societății doar de dragul unor orgolii personale. E nevoie de acțiune și de decizie rapidă și oportună.

ACUZATIILE  procurorului Mihaela Iorga Morar. Ce am auzit din gura fostului procuror DNA este halucinant și ne arată că un alt centru de putere din România, fără legitimitatea votului, făcea jocuri politice pentru a împiedica numirea unui prim-ministru sau a unui ministru. Acest Stat Paralel folosea amenințări de tip mafiot pentru a intimida diverse persoane.

 

Mărturia fostului procuror vine de acolo, din interiorul Sistemului. Mai mult, amenințările pe care le-a relatat doamna magistrat, arată practici de tip mafiot care aveau loc în cadrul DNA. Doar mafioții amenințau cu trimitere la copii sau alți membri ai familiei, care pot avea de suferit dacă nu se adoptă conduita dorită. Este inacceptabil ca astfel de practici să aibă loc chiar în nucleul unei instituții esențiale pentru asigurarea statului de drept.”, a mărturisit deputatul Oana Vlăducă – Vicepreședinte PSD Dâmbovița.

 

 

Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.