April 16, 2024
News Ticker

“Albinuța Dâmbovița”! Grădinița din Ruseștii Noi, Republica Moldova, construită și cu fondurile CJD

O delegație Consiliului Județean Dâmbovița, condusă de președintele Alexandru Oprea, efectuează în aceste zile o vizită oficială în Republica Moldova. Delegația a participat la festivitatea de inaugurare a obiectivului de investiții „Construcție grădiniță de copii în comuna Ruseștii Noi, Raionul Ialoveni”.

În baza bunelor relații de colaborare dintre Județul Dâmbovița și Raionul Ialoveni, stabilite prin Hotărârea Consiliului Județean Dâmbovița nr. 107/22.04.2015 privind aprobarea înfrățirii Județului Dâmbovița din România cu Raionul Ialoveni din Republica Moldova și Decizia Consiliului Raional Ialoveni nr. 02-03/26.03.2015, în cursul anului trecut, prin Hotărârea Consiliului Județean Dâmbovița nr. 61/17.02.2016, s-a aprobat acordul-cadru de finanțare a proiectului ,,Construcție grădiniță de copii în comuna Ruseștii Noi, Raionul Ialoveni, Republica Moldova”.

Valoarea totală a proiectului este de 1.100.150,01 lei, din care contribuția Consiliului Județean Dâmbovița este de 780.337,11 lei, iar contribuția Raionului Ialoveni este de 319.813,9 lei.

Din delegația condusă de președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, mai fac parte: vicepreședintele Alin Manole, consilierii județeni Mihai Istrate, Daniel Comănescu, Iulian Oprea, Sorin Ion, Gabriela Caciamac și Gabriel Plăiașu, și reprezentanți ai aparatului propriu al instituției.

La invitația autorităților din Raionul Ialoveni, alături de reprezentanții Consiliului Județean Dâmbovița, la eveniment au mai participat: senatorul Adrian Țuțuianu – cetățean de onoare al Raionului Ialoveni, Cristina Stroe, inspector școlar general adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Dâmbovița, Emanuel Spătaru, primarul comunei Răzvad, și Marin Păun, primarul comunei Ciocănești. Din partea partenerilor din Republica Moldova au participat conducerea raionului, primarul comunei Ruseștii Noi, Pavel Codreanu, Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtcă.

Acordul de colaborare între Județul Dâmbovița și Raionul Ialoveni, ale cărui baze se puneau în luna mai a anului 2015 – cadru menit să susțină dezvoltarea de activități economice, sociale, cultural-educaționale – s-a concretizat astăzi prin finalizarea grădiniței din comuna Ruseștii Noi, instituție de învățământ care numără în prezent peste 200 de mici elevi și în care generații întregi de copii vor putea descoperi bucuria de trăi și a învăța alături de alți copii.

Cu acest prilej, în cadrul unei ședințe festive care a avut loc la sediul Consiliului Raional Ialoveni, președintele Consiliului Raional Ialoveni, Anatolie Dimitriu, le-a urat bun venit reprezentanților județului Dâmbovița și le-a mulțumit pentru sprijinul acordat de Consiliul Județean Dâmbovița în realizarea acestei investiții din comuna Ruseștii Noi. De asemenea, în cadrul unei ceremonii festive, în scuarul din fața consiliului raional, oficialitățile prezente au depus flori la monumentul domnitorului Alexandru cel Bun și la monumentului Eroilor.

În cadrul festivității de inaugurare, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, a înmânat gazdelor o plachetă și o gravură care să simbolizeze de acum înainte relația de prietenie dintre Raionul Ialoveni și Județul Dâmbovița, relație ce a făcut posibilă construirea edificiului de învățământ. Totodată, Alexandru Oprea a adresat felicitări conducerii Raionului Ialoveni pentru finalizarea la termen a investiției, reafirmându-și susținerea pentru continuarea de proiecte comune: „Mă bucur că sunt prezent astăzi, în localitatea Ruseștii Noi, pentru a marca un eveniment de suflet ce are la bază o relație de prietenie solidă.

În anul 2015, participam în calitate de  administrator public al județului Dâmbovița, împreună cu domnul președinte Adrian Țuțuianu, la evenimentul de semnare a Înțelegerii de Cooperare a Județului Dâmbovița cu Raionul Ialoveni, menită să susțină dezvoltarea de activități comune în domeniile: economic, social și cultural-educațional. Ca element concret – noi administrația dâmbovițeană de la vremea aceea, ne-am propus să venim și să sprijinim construirea unei grădinițe în Raionul Ialoveni Republica Moldova cu fonduri de la Consiliul Județean Dâmbovița. 

Iată că promisiunea făcută s-a concretizat astăzi prin finalizarea investiției din comuna Ruseștii Noi, instituție de învățământ care numără în prezent peste 200 de preșcolari și în care generații întregi de copii vor putea descoperi bucuria de trăi și a învăța alături de alți copii.

Este foarte important să ne apropiem unii de ceilalți prin inițiative și acțiuni concrete. Consiliul Județean Dâmbovița a încheiat un acord de înfrățire și cu Raionul Ștefan Vodă, iar în următoarea perioadă urmează să semneze un protocol de cooperare asemănător și cu Raionul Căușeni din Republica Moldova.

De asemenea, mai multe unități administrativ-teritoriale din Dâmbovița au încheiat acorduri de înfrățire cu unități administrativ-teritoriale din RepublicaMoldova.

În fiecare an, copii din Republica Moldova vin în taberele organizate de Consiliul Județean Dâmbovița în zona montană Moroeni – Padina – Peștera, pe care îi întâmpinăm cu multă bucurie.

Pentru județul Dâmbovița este important să fim aproape de Ialoveni, este important să dezvoltăm relațiile pe care le avem.

Îl felicit pe domnul președinte al raionului, Anatolie Dimitriu, și îi mulțumesc pentru căldura cu care ne întâmpină de fiecare dată când ajungem la Ialoveni !

De asemenea, îi mulțumesc domnului primar Pavel Codreanu pentru implicarea și hotărârea de care a dat dovadă în construirea acestei grădinițe.

Stimate cadre didactice, educatori, părinți, bunici și, nu în ultimul rând, dragi copii, care ați așteptat cu nerăbdare construirea acestei grădinițe, vă urez să vă bucurați de spațiile primitoare, vesele și luminoase ale acestui edificiu! Stimați educatori, vă doresc sănătate și putere de muncă în activitatea frumoasă, dar plină de responsabilitate pe care o desfășurați în educația copiilor din comuna Ruseștii Noi!

Dragi copii,

Succesul în viață se clădește prin educație. De aceea, vă îndemn pe toți cei de aici să veniți în acest loc modern și să deprindeți cât mai multe cunoștințe necesare etapei următoare din viața voastră  – aceea de școlari! V-am adus câteva materiale care să vă ajute în activitățile pe care le desfășurați. Aceasta este o casă pentru voi, copiii, este o instituție de învățământ al cărei prag va fi trecut de alte și alte generații de copii.

Domnule președinte Anatolie Dimitriu, vă asigur în continuare de tot sprijinul nostru și vă așteptăm în Dâmbovița de fiecare dată cu bucurie, cu idei și inițiative. Vreau să vă ofer din partea Consiliului Județean Dâmbovița un simbol al Târgoviștei – veche cetate de scaun a Țării Românești și, în prezent, orașul reședință al Județului Dâmbovița – care să vă amintească de relația de prietenie și respect pe care am dezvoltat-o în cei trei ani de cooperare.

De asemenea, doresc să reiterez mesajul:Nimeni și nimic nu va putea destrăma vreodată legătura de suflet dintre Județul Dâmbovița și Raionul Ialoveni, care ne face să ne purtăm de grijă reciproc”, mesaj care va sta de acum înainte la intrarea acestei clădiri, pe care o inaugurăm astăzi, pe o plachetă pe care o voi înmâna directorului grădiniței din Ruseștii Noi”.

De asemenea, președintele Consiliului Județean Dâmbovița a oferit pachete cu rechizite celor 7 grupe de copii care funcționează în cadrul grădiniței din Ruseștii Noi, instituție denumită „Albinuța Dâmbovița”. Astfel de materiale au fost oferite și de conducerea Inspectoratului Școlar Județean Dâmbovița.

În cadrul acestei ceremonii le-au oferite diplome de recunoștință celor care au contribuit la realizarea acestei investiții: reprezentanților constructorului, președintelui Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, senatorului Adrian Țuțuianu, care a primit și titlul de cetățean de onoare al comunei Ruseștii Noi, primarului comunei Ciocănești, Marin Păun, comuna Ciocănești având o relație de înfrățire cu comuna Ruseștii Noi încă din anul 2016.

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1