January 19, 2019
News Ticker

Deputatul PSD, Oana Vlăducă, vot în Parlament pentru recalcularea pensiei, la cerere


Recalcularea pensiei prin reducerea procentului de penalizare, la cerere, pentru persoanele ieșite la pensie în perioada 01 ianuarie 2011-16 iulie 2017 ! Asta a votat în Parlament (și) deputatul PSD de Dâmbovița, Oana Vlăducă, alături de ceilalți parlamentari PSD și ALDE.

Am votat în plenul Camerei Deputaților Proiectul de Lege pentru completarea articolului 65 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Conform acestei legi persoanele care au ieșit la pensie anticipată parțială în perioada 01.01.2011-16.07.2017 beneficiază de recalcularea pensiei prin reducerea procentului de penalizare.

Astfel, la data de 14 iulie 2016 a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 142/2016 pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice cu modificările și completările ulterioare, care a schimbat modul de calcul al pensiei anticipate parțial, prin eliminarea procentului de 0,75% aplicat cuantumului pensiei pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condițiilor pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă. De la data intrării în vigoare a acestei reglementări, cuantumul pensiei anticipate parțial se stabilește din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.

Întrucât prevederile acestei reglementări nu pot retroactivă, de avantajele legii mai favorabile beneficiau, până acum, doar persoanele care au solicitat pensie anticipată parțială după data intrării în vigoare a Legii nr. 142/2016, creându-se o situație discriminatorie pentru cei care s-au pensionat în intervalul 1 ianuarie 2011 — 16 iulie 2016 (categorie de persoane pentru care cuantumul pensiei a rămas în continuare diminuat prin aplicarea procentului de penalizare de 0,75% pentru fiecare lună de anticipare până la împlinirea vârstei standard).

Precizez că recalcularea se face doar la cererea persoanei.”, a declarat deputatul Oana Vlăducă – Vicepreședinte PSD Dâmbovița.

Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.