April 18, 2024
News Ticker

Super-Agentul

Mino Raiola a făcut în viață invers decât suntem învățați că-i bine, adică, a muncit de la 11 ani și a abandonat facultatea. A făcut primul milion din intermedieri. Putea să fie un foarte bun ospătar dar a ajuns cel mai influent agent din lumea fotbalului: Ibrahimovici, Pogba, Balotelli, Lukaku și Mikhitaryan sunt printre clienții săi. În vara asta a intermediat cel mai scump transfer din istoria fotbalului.

Familia Raiola s-a mutat din sudul Italiei în Haarlem, în 1968. Au deschis un restaurant în Piața Mare (Grote Markt). Tatăl său muncea și câte 20 de ore. Extremiștii reușesc în viață, era motto-ul său.

Mino a ținut minte. La 11 ani spăla vase. Ceva mai târziu, îmbrăcat la costum, primea clienții. La 19 ani a cumpărat un McDonald’s și l-a vândut unui dezvoltator imobiliar. A devenit milionar. A abandonat facultatea de drept fiindcă era pasionat de fotbal.

Ajunsese unul dintre conducătorii FC Haarlem. A pus ochii pe Bergkamp și voia să-l transfere de la Ajax. Până la urmă, primul mare transfer pe care l-a făcut a fost Bryan Roy, de la Ajax la Foggia. A stat 7 luni cu Roy la Foggia și l-a ajutat să-și zugrăvească locuința. Așa l-a cunoscut Zdenek Zeman, un ceh rămas în Italia, tot din 1968, în urma invaziei trupelor Pactului de la Varșovia în Cehia, workaholic ca taică’su.

Zeman se apăra în zonă, făcea presing agresiv și era foarte ofensiv. Pentru asta îi trebuiau jucători muncitori, inteligenți și iuți. Așa ceva nu există, i-a spus Mino.

Dar l-a găsit pe Pavel Nedved, care spunea despre sine că nu e un mare fotbalist dar că se poate antrena mai mult decât alții. Nedved era un extremist (după cum ar fi zis tatăl lui Mino).

Înainte, încercase să facă afaceri cu Moggi care era la AC Torino. Aveau întâlnire la ora 11. Mino Raiola s-a prezentat cu 15 minute înainte. La ora stabilită, 25 de persoane erau în aceeași cameră, răsfoiau reviste și fumau. Ca la dentist. I-a spus secretarei că îl așteaptă pe domnul Moggi și că vrea să știe cât mai durează până apare. Secretara i-a explicat că toți cei 25 de oameni îl așteaptă pe domnul Moggi. A plecat. Dar după câteva ore l-a căutat și găsit pe domnul Moggi într-un restaurant cu cei 25 de domni. I-a bătut obrazul. Moggi i-a zis că nu va vinde nimic în Italia pentru un așa afront.

Omul care-l vânduse pe Nedved a negociat, apoi, la sânge transferul lui Turpinj de la Ajax la de Graafschap, într-un modest restaurant de pe o autostradă. „Chiar și cel mai mic transfer poate schimba viața cuiva” – spune Mino Raiola.

Apoi a semnat contract cu Ibrahimovici. I-a impus să muncească de 3 ori mai mult. Să fie ca Nedved.

L-a sunat Moggi. Îl voia pe Nedved la Juventus. Mino Raiola l-a întrebat dacă are un ceas bun. I-a spus că la ora 12 se vor întâlni undeva, în Florența. „Eu voi fi acolo la fără 10. Dacă vii după 12 și 10, prețul se dublează”, i-a mai transmis.

S-a certat cu Ferguson când acesta i-a propus un nou contract lui Pogba. În engleza lui stricată, Raiola i-a zis că de banii ăia îi dă un chihuahua. Și asta fiindcă are doi. Pogba, care era de față, a zis, și el, că nu semnează. Sir Alex Ferguson i-a urlat lui Raiola: You’re a twat. Nu i-a replicat nimic pentru că nu știa ce înseamnă.

În Italia, a dat niște interviuri în care îl ataca pe Mourinho. Mourinho cumpăra, de obicei, de la Jorge Mendes. De când e la United, însă, cumpără de sute de milioane de euro de la Raiola. Mino Raiola e locul 6 (șase) în lume după sumele cumulate din transferuri. Pe Ibrahimovici l-a vândut de 6 ori pentru o sumă totală de 131 milioane de euro. Pe Pogba l-a mutat pe nimic de la Man. United la Juventus după cearta cu Sir Alex Ferguson și l-a adus înapoi pentru 105 milioane de euro. Poate-i va vinde și lui Guardiola despre care spune în gura mare că e un laș.

Conducătorii din Premier League încă îl disprețuiesc. Sentimentul e reciproc. Raiola spune despre ei că nu au niciun merit, că sunt doar foști fotbaliști ai cluburilor. Incestul face lumea mai slabă, adaugă el.

În acest moment, Mino Raiola e un super-agent. Toată lumea știe ce a făcut astă-vară.

Toată povestea e aici:

https://www.ft.com/content/548155cc…

Florin Drăgan

 

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1