April 18, 2024
News Ticker

Start spre o nouă expediție! Oameni și simboluri dâmbovițene pe drumuri europene

Spre deosebire de anul 2015, an în care Ziua națională a României a fost serbată pe cel mai înalt vârf din Cipru (vârful Olympus–1852 m–munții Troodos), montaniarzii dâmbovițeni își propun, anul acesta, două obiective simbolice în “inima” bătrânei Europe:

  • ducerea de simboluri dâmbovițene la Biserica ortodoxă din localitatea Most – Cehia, un pios omagiu adus eroilor români morți pe câmpurile de luptă ale Europei
  • ducerea tricolorului pe cel mai înalt vârf din Cehia, vârful Sněžka(1603 m) din masivul Krkonoše

“Piatra de temelie” a Bisericii din Most a fost pusă la 14 iulie 2007 de către Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist împreună cu Preafericitul Părinte Mitropolit Krystoph al Cehiei și Slovaciei, iar sfințirea s-a făcut în data de 9 octombrie 2011, în prezența aceluiași ierarh bisericesc ceh și a unei delegații românești condusă de I.P.S. Daniel, Patriarhul României. Biserica este construită în stil maramureșean și are hramurile „Înălțarea Domnului” și „Sfântul Mare Mucenic Valentin”. Slujbele la această biserică sunt ținute de Preotul Andrei Ion Danciu, Parohul bisericii de limbă română „Sfântul Arhanghel Mihail” și „Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt” din Praga, preot care va prelua delegația dâmbovițeană de la Praga și o va conduce la sfântul lăcaș construit spre cinstirea celor peste 40.000 de ostași români morți, de-a lungul veacurilor, pe câmpurile de luptă ale Europei. În anul 2010, o altă delegație de dâmbovițeni a participat la un periplu în Slovacia și Cehia, periplu finanțat de Consiliul județean Dâmbovița. De data aceasta, expediționarii dâmbovițeni vor primi câteva simboluri pe care să le ducă la acest loc de omagiere a eroilor Patriei:

1. Steagul Consiliului județean Dâmbovița

2. Steag arhieresc din partea Arhiepiscopiei Târgoviștei

3. Steagul Filialei “Mihai Viteazul” Dâmbovița al Asociației Naționale Cultul Eroilor “Regina Maria”

După momentul de închinare la icoanele sfântului lăcaș, echipa va pleca spre poalele munților Sudeți pentru a urca și a duce tricolorul pe cel mai înalt vârf din Cehia, un nou reper de cucerit în cadrul TOP 28.

Echipa va fi formată din “veteranii” montaniarzi Nicu Posta, Ileana Bocanciu și Marius Prundaru la care se vor adăuga Mihaela și Dan Radu și “junioara” Andra Prundaru care, vara aceasta, a urcat pe Grossglockner până la aproape 3500 m.

Plecarea se va face în data de 29 noiembrie 2016, pe traseul Târgoviște – Sibiu, iar în data de 30 noiembrie se vor traversa Ungaria și Slovacia pentru a ajunge, la ceas de seară, la Praga. După atingerea celor două obiective, va urma drumul de întoarcere către țară, cu scurte popasuri prin celebrele „Piețe de Crăciun” din Praga sau Budapesta.

Facebook Comments Box

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-109162589-1